NEJVYŠŠÍ ČAS ZAČÍT LADIT FORMU

13.03.2018 22:16

NEJVYŠŠÍ ČAS ZAČÍT LADIT FORMU

Zdá se, že jaro je konečně tady. Počasí se začíná umoudřovat, otepluje se a s rostoucí teplotou začneme odhazovat vrstvy oblečení až na „holej pupek“… No a jak jsme na tom po zimním období s naší formou? Chtělo by to trochu poladit?? Domnívám se, že většina z nás pod záminkou vrstev oblečení a spousty času do léta povolila své zásady, výživové i sportovní a já Vám v tomto článku přináším pár tipů na to, jak co nejefektivněji „letní formu“ naladit.

 

Ruku v ruce s tím jdou i jarní soutěže v kulturistice SKFČR, které se blíží a nejen pro závodníky jsou neodmyslitelnými suplementy pro dosažení formy právě ty, které napomáhají spalování, intenzivním tréninkům a ochraně svalové hmoty, kterou jsme tak pracně budovali. Pojďme se na to ale podívat popořadě.

Chceme-li začít formovat naši postavu, je potřeba začít od samotné výživy a našich tréninků. Výživa by měla být nastavena „lehčeji“, měli bychom mírně omezit náš celkový energetický příjem, zejména ze sacharidů a jednoduchých cukrů. K tomu nám mohou skvěle pomoci nízkokalorické produkty, například produkty SLIM, které mají skvělý sytící efekt a zároveň nám dodají jen velmi malé množství kalorií. 

Naopak navýšit bychom mírně měli příjem bílkovin a zejména zeleniny také pro její sytící efekt. Není důvod se vyhýbat za každou cenu tukům, které jsou pro nás v mnohých ohledech biologicky důležité, například pro správné vstřebávání vitamínů A, D, E, K, které jsou rozpustné právě v tucích. Skvělou volbou jsou pro to tuky nenasycené, zpravidla rostlinné a takovým zdrojem jsou například ořechové krémy, na kterých si zároveň i pochutnáte. Nicméně v tomto případě rozhodně platí heslo „všeho s mírou“. Nejsem příznivcem aditiv v potravinách, ale jistou alternativou nám mohou být i produkty s umělými sladidly, které nám snižují energetickou hodnotu a zejména množství jednoduchých cukrů. Důležité je se stravovat pravidelně a mít tak po ruce vždy nějakou vhodnou variantu jídla, abychom se nemuseli spoléhat na to, co kde můžeme koupit. Potom se jeví proteinová tyčinka s umělými sladidly jako dobrá volba. I v tomto případě platí, že bychom to s tím neměli přehánět a i i v tomto případě platí tedy „všeho s mírou“. Navíc i v této oblasti můžeme narazit na tyčinky kvalitní a ty méně kvalitní, obsahující fruktózový sirup či částečně ztužené rostlinné tuky a nekvalitní zdroje bílkovin a je tedy potřeba vybírat.

Tréninky by měly být více intenzivní, ve vyšší tepové frekvenci a zařadit bychom měli aerobní aktivity. Pár tipů na vhodné vybavení si můžete přečíst v minulém článku.

No a konečně se dostáváme k tomu, o čem tento článek má být a tedy, jak zefektivnit a podpořit kromě výše uvedeného naše snažení a jaké doplňky stravy pro to zvolit.

Rozdělil bych je do dvou kategorií. Jednou kategorií jsou tzv. spalovače a druhou tzv. stimulanty (někdy také anabolizéry nebo „nakopávače“)

Jak už název napovídá, spalovače pomáhají spalovat, tedy správně řečeno podporují získávání energie z tukových zásob za dodržení určitých zásad, jako je zejména výše uvedené omezení příjmu sacharidů. Základním doplňkem, který plní tuto funkci, je aminokyselina L-Carnitin. Sehnat jej můžete zcela samostatně nebo v některých „spalovacích“ směsích, kde je synergicky podpořen ještě mnohými dalšími látkami. Z konkrétních produktů je favoritem mezi spalovači dlouhodobě WEIDER THERMO CAPSkterý obsahuje právě zmíněný L-Carnitin a skvělou kombinaci rostlinných extraktů, které zvyšují termogenní účinek metabolismu. Je tak skvělým pomocníkem k dosažení Vašich redukčních cílů.

Druhou kategorií jsou stimulanty. Ty bych však doporučil pouze pokročilejším sportovcům a to v případě, že z tréninku chtějí „vyždímat“ maximum. Stimulanty Vám umožní podat lepší výkon a tím samozřejmě vydat více energie na trénink. Tedy i produkt z této kategorie Vám pomohou ve snaze redukce docílit lepších výsledků. Složením bývají někdy podobné s výše uvedenými spalovači, avšak kombinace jednotlivých látek bývá jiná. Například kofein či černý pepř nalezneme v obou kategoriích. Zatímco u spalovačů se za základní látku považuje L-Carnitin, u stimulantů bychom za základní látku mohli pokládat jinou aminokyselinu a to L-Arginin. Působí na vasodilataci cév a tím zvyšuje průtok krve a okysličení. 

I tuto základní aminokyselinu můžete sehnat samostatně nebo v kombinaci s jinými aktivními látkami a jako velice účinný a dlouhodobě oblíbený produkt se jeví OLIMP Redweilerkterý obsahuje i kreatin a vysoký obsah kofeinu.

Skvělou "taškovou" formou je Redweiler SHOT, který neobsahuje kreatin. Celkově je složení rozdílné, SHOT Vám však nabídne ještě vyšší množství kofeinu v jedné dávce. Analogií od firmy WEIDER může být produkt 

TOTAL RUSH 2.0, který navíc obsahuje rostlinné extrakty a i v tomto případě můžete využít tekutou formu, tentokrát v podobě RUSH RTD nápojů ve stylové plechovce. Zaměřte se také na produkt MAXXWIN Inosine, který Vám pomůže s nastupující intenzitou a kardio tréninky vše lépe udýchat díky své vlastnosti zvýšení kapacity výměny kyslíku.

V úvodu článku jsem zmínil suplementy na ochranu svalové hmoty během redukčního období. Povíme si nejdříve pár základních faktů o průběhu získávání energie… Pokud máme dostatečný příjem sacharidů, tedy i glykogenovou zásobu ve svalech a v játrech, tělo čerpá energii převážně z těchto zdrojů (okamžitá energie pochází ze zdrojů ATP a CP). Pokud sacharidy omezíme, jak zní doporučení výše, začne postupně tělo využívat jako zdroj energie zásobu tukovou. Neděje se tak samozřejmě „skokově“, ale nějakým poměrem. Dochází k tzv. lipolýze, kdy vznikají ketolátky (ketony) – to je onen stav ketózy, o které jste již možná někdy slyšeli. Zásoba energie z tukových rezerv je díky velkému objemu a dvojnásobné energetické hodnotě oproti sacharidům a proteinům ohromná, nicméně i tak dále postupně dochází při svalové únavě v nějakém poměru k tzv. proteolýze, kdy se začnou aminokyseliny využívat jakožto další zdroj energie pro svalovou práci. Je to známý stav katabolismu, tedy „rozkladu svalů“, kterému chceme zabránit. A v tuto chvíli saháme po doplňcích stravy, které nám dodají právě tyto aminokyseliny, které se jako zdroj energie použijí jako první. Jsou to právě známé BCAA, tedy esenciální aminokyseliny Leucin, Isoleucin a Valin s větveným řetězcem a Glutamin, který je nejvíce zastoupenou aminokyselinou v lidském těle a navíc hraje důležitou roli v močovinovém cyklu, kde slouží jako nejvýznamnější transportní forma amoniaku vznikajícího právě degradací aminokyselin. V této souvislosti bych rád zmínil produkt WEIDER L-Glutaminekterý se pyšní garancí Kyowa quality, což značí přírodní fermentovaný a nejčistší zdroj aminokyselin a WEIDER VEGAN BCAA, které jsou taktéž vyrobeny procesem fermentace z přírodních zdrojů a jsou tedy maximálně využitelné a vstřebatelné.

Tolik tedy stručný návod a pár tipů, bude to chtít také kus disciplíny a špetku cílevědomí.

Takže s chutí do toho! NAPLNO!

Autor: výživový poradce, trenér a aktivní sportovec Petr Svačina